| Autor |
Pyrkon 2010 [Poznań] |
Siekier
St. Redaktor

Ranga: Nuklearna bestia
| Dodany dnia 22-01-2010 20:46 |
|
|
Wybiera się ktoś?
http://www.pyrkon.pl/2010/
Ja prawdopodobnie nie, ale kto wie...
Dołączcie się do akcji avatarowej! KLIK!
Edytowany przez Siekier :: 25-01-2010 01:57 |
|
| Autor |
RE: Pyrkon 2010 [Poznań] |
Siekier
St. Redaktor

| Dodany dnia 08-03-2010 14:10 |
|
|
Okazało się, że się jednak pojawię. A w zasadzie będzie nas czwórka 
Ma być Kawaleria Berg oraz ekipa z Orbitala - zapowiada się całkiem nieźle 
Dołączcie się do akcji avatarowej! KLIK! |
|
| Autor |
Koper
Redaktor

Ranga: Człowiek w nieszczelnej masce
| Dodany dnia 10-03-2010 23:50 |
|
|
Będzie też parę osób z postnańskich Taksiarzy, więc do zobaczyska 
Push the pedal to the metal. |
|
| Autor |
RaeptaeR
Redaktor

Ranga: Jeździec bez bomby
| Dodany dnia 12-03-2010 20:35 |
|
|
bede
Nobody expects the Spanish Inquisition! |
|
| Autor |
Siekier
St. Redaktor

| Dodany dnia 26-03-2010 08:22 |
|
|
ndz 10:00 - Filozofia Matrixa Marcin Przybyłek
termin: ndz 10:00
czas trwania: 0:50 h
miejsce: Sala Literacka 1
opis:
Matrix - film o kung fu, dynamiczny thriller s-f, czy pogłębiona analiza kondycji współczesnego człowieka? O czym mówi Wyrocznia, Merovingi, Agent Smith? Posłuchajmy, jak analizuje ich wypowiedzi Marcin Przybyłek, twórca sagi o gamedeku
sob 11:00 - Bóg u Williama Gibsona Dominika Oramus
termin: sob 11:00
miejsce: Sala Literacka 2
opis:
Autorka omówi trylogię cyberpunkową: "Neuromancera", "Grafa Zero" i "Mona Lisę Turbo" pod katem metafizyki. Mowa będzie o zwariowanych ruchach religijnych w bliskiej przyszłości, o transcendencji w Sieci, o omnipotentnych AI. Bóg z Sieci oddziałuje u Gibsona na ludzi żyjacych w realu, którzy próbują go pojąć używając tradycji mitycznej i religijnej; dzięki SF można mówić o transcendencji nie popadając w banał.
ndz 15:00 - Broń po wybuchu. Stanisław "Tips" Wiertelak
termin: ndz 15:00
miejsce: Sala Naukowa 1
opis:
Wyobraź sobie sytuacje spadają bomby albo rodzą się zombie albo woda zalewa świat co robisz? Walczysz o przetrwanie ale czym? Jak? Gdzie znaleźć?
Garść praktycznych porad na temat tego gdzie i jaką broń znaleźć, co wykorzystać? Nawiążemy do RPG, Filmów, Książek i udowodnimy że walczyć można wszystkim.
pią 22:00 - Gdy zabraknie miejsca w piekle, umarli wyjdą na ziemię - maraton filmów zombie. Dariusz "VelDobromir" Falkowski, Michał "Piwson" Piwowarczyk
termin: pią 22:00
czas trwania: 3:50 h
miejsce: Sala Multimedialna
opis:
Projekcja filmów o tematyce "...of living dead". Każdy seans poprzedzony krótkim wprowadzeniem dotyczącym fabuły filmu, ciekawostek na jego temat, a także ewolucji gatunku filmów o zombie. Charakteryzacja "na zombie" uczestników maratonu mile widziana - dla odważnych nagrody!
sob 17:00 - Filmy animowane Platige Image Agnieszka Piechnik - Platige Image
termin: sob 17:00
czas trwania: 1:50 h
miejsce: Sala Multimedialna
opis:
Platige Image to wielokrotnie nagradzane studio postprodukcyjne w Polsce, specjalizujące się w tworzeniu reklam telewizyjnych, zaawansowanych animacji i wysokiej klasy efektów specjalnych do filmów. Na jubileuszowym Pyrkonie odbędzie się pokaz specjalny m.in.: "Kinematografu", "Sztuki spadania" , "Katedry", "Arki", "Lekcji nieskończoności" i wielu innych animacji. Dodatkowo, koncepty z realizacji pełnometrażowego filmu Tomka Bagińskiego "HARDKOR 44", zaprezentuje przedstawicielka Platige Image - Agnieszka Piechnik.
sob 10:00 - Postapokalipsa w Polsce Kawaleria Berg
termin: sob 10:00
miejsce: Sala RPG 2
opis:
Prelekcja poświęcona postapokaliptycznej aktywności larpowej w naszym kraju. Przybliżenie grup i imprez w tym klimacie, w tym głównie konwentu OldTown.
sob 14:00 - CyberPunk Grupa Lans Macabre (Bartek Fabiszewski, Maciej "Gorki" Wojciechowski)
termin: sob 14:00
miejsce: Sala RPG 2
opis:
Cyberpunk to nie tylko duże spluwy, wszczepy i wygrzew. O co tak naprawdę chodzi w Cyberpunku? Na to pytanie postaramy się wspólnie z wami odpowiedzieć.
sob 23:00 - LARP: Oczy Szeroko Zamknięte Agata "kreska_" Krajewska
termin: sob 23:00
czas trwania: 2:50 h
miejsce: LARPownia 1 (dolna)
opis:
Budzisz się. Otwierasz oczy. Ciemność. Czy na pewno otworzyłeś oczy? Jeszcze raz. Ciemność. Jeszcze raz. Ciemność. Wyciągasz przed siebie rękę. Ciemność. I dźwięk. Czyje to kroki? Czyj to głos? Czyjś przyspieszony oddech, pełen strachu, niedaleko Ciebie. Odwracasz głowę. Ciemność. Słyszysz bicie swojego serca i coraz więcej odgłosów wokół siebie. Odruchowo podążasz wzrokiem w stronę dźwięków. Tylko Ciemność.
Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia do dwóch godzin przed LARPem. Nie przejmujcie się strojami, załóżcie tylko coś, czego nie będzie Wam szkoda pobrudzić. Tak, ten LARP jest na ślepo.
sob 20:00 - Bajki Robotów osaka & Gnom(Korporacja Kokon)
termin: sob 20:00
miejsce: LARPownia 2
opis:
LARP inspirowany twórczością Stanisława Lema.
Gdy piękna córka króla Autoterry - Astrocyana, Mikronia, dorosła, jego królestwo wciąż było w stanie wojny ze strasznym i podłym ludem Wredbajtonii. Rada Królewska, złożona z najmędrszych Maszyn Cyfrowych, najdzielniejszych elektrycerzy, jenerałów - cyfrałów i uczonych Konstruktorów przybyła więc do króla z propozyjcą - niechże ogłosi król, że wyda swą córę za najgodniejszego kandydata, zlecą się tedy Królewicze ze wszystkich przygranicznych Państw, gdyż piękności takiej, jak Mikronia, w całym Wszechświecie próżno szukać (ponoć nawet i bladawce na jej widok upadliby na kolana), a małżeństwo między Mikronią a Królewiczem któregoś z państw - znakiem sojuszu będzie, więc Wredbajtonia albo ukorzyć się będzie musiała, albo polegnie w bitwach sprzymierzonych armyj.
ndz 14:00 - Gruz-Rajd 2000radów POST-NAŃ Kazah, Koper i Brath (Taksiarze)
termin: ndz 14:00
miejsce: LARPownia 2
opis:
Co roku, z całych pustkowi, do Postnania ściągają ludzie spragnieni niezapomnianych wrażeń. Maruderzy, bandyci, hazardziści, ryzykanci, biedacy szukający bogactwa, znajdzie się tu też parę pustynnych gangów. Sprowadza ich jedyne w swoim rodzaju widowisko. Rajd na post-apokaliptycznym torze wyścigowym, wzniesionym na ruinach zbombardowanego Postnania.
Przyjdź i ty! Zobacz jak grupa wariatów ściga się ze sobą w rajdzie na śmierć i życie, postaw coś i wygraj jeszcze więcej! Albo zabij i ograb tego, który wygrał najwięcej.
sob 13:00 - "Inwazja żywych trupów" Przemysław "zdeno" Wełniak
termin: sob 13:00
miejsce: LARPownia 3
opis:
Gdy ziemia nie może pomieścić zmarłych , wypuszcza ich z powrotem, by tam znaleźli swe miejsce. Jednak ból powrotu do życia, gnijące ciało, można złagodzić w jeden sposób. Co dla żywych jest niestety złą wiadomością.... Nieumarli najbardziej lubią mózgi , w miarę świeże. Czas walki nadszedł. Śmierć to początek twego koszmaru.
Mała i spokojna miejscowość zamienia się w piekło , dosłownie.
Zmrok skrywa coś groźniejszego niż śmierć. Odcięta od świata i zdana tylko na siebie grupa ludzi musi pokonać najgorszy koszmar jaki ich spotkał. Jednak zło czai się nie tylko na zewnątrz. Czyż najgorszym wrogiem człowieka nie jest on sam? To się jeszcze okaże.
pią 22:00 - Konkurs wiedzy o `postkulturze` smoq - Kawaleria Berg
termin: pią 22:00
miejsce: Sala Konkursowa 1
opis:
Myślisz że znasz się na postapokalipsie? Naoglądałeś się filmów, nagrałeś w gry i naczytałeś książek? Sprawdźmy to! Zbierz maksymalnie 3-osobową drużynę i wykażcie się w konkursie z zakresu postapokaliptycznej literatury, filmu, gier i nie tylko.
sob 18:00 - Jakie są Twoje szanse na przeżycie Zombiapokalipsy? Siekier_Outpost
termin: sob 18:00
miejsce: Sala Konkursowa 1
opis:
Zastanawiałeś się, co by się stało, gdyby wybuchła epidemia Zombie? Ile dni byłbyś w stanie przetrwać? Nie musisz już więcej spekulować na ten temat r11; wystarczy tylko, że odpowiesz na te cholerne pytania, a dzięki psychotestowi (rodem z Bravo Girl) będziesz w stanie ocenić jakie są Twoje szanse na przeżycie Zombiapokalipsy!
pią 17:00 - Konkurs Futuramowy Paulina `yoshiko` Lis
termin: pią 17:00
miejsce: Sala Konkursowa 2
opis:
Futurama twórców The Simpsons jest jak najbardziej kreskówką niesamowitą. Niestety, także w kwestii Futuramy brakuje wiedzówek. Konkurs ma dotyczyć pięciu sezonów serialu i czterech filmów pełnometrażowych.
sob 20:00 - Konkurs Postapokaliptyczny Siekier_Outpost
termin: sob 20:00
miejsce: Sala Konkursowa 2
opis:
Wiesz co to Fallout? Kojarzysz przygody Szalonego Maxa? Domyślasz się do czego służy bomba atomowa? To świetnie się składa, ponieważ będziesz mógł wykorzystać te wiedzę w konkursie wiedzy o sztuce i kulturze postapokaliptycznej - zbierz 3-osobową drużynę, przybądź na pustkowia i zmierz się z żądnymi krwi przeciwnikami!
ndz 10:00 - Turniej gry Neuroshima HEX! Kajetan, nixnicky
termin: ndz 10:00
miejsce: Games Room - turniejowa
opis:
Tej gry nie trzeba nikomu przedstawiać - postapokaliptyczny świat Neuroshimy i zacięty pojedynek armii Borgo, Hegemonii, Posterunku i Molocha. Nie przegap!
pią 23:00 - Darmowy turniej pokerowy Texas Holdem Maciej "Maciass0" Wapiński
termin: pią 23:00
miejsce: Sala Gimnastyczna
opis:
Turniej Texas Hold`em No Limit. Zapraszamy wszystkich chętnych, zapisy rozpoczynają się od godziny 19 w Games Room`ie. Nie znasz zasad? To żaden problem od godziny 21.30 będzie trwała nauka zasad gry. A może to ty zostaniesz Mistrzem Pokerowym Pyrkonu?
sob 11:00 - FORT: Fallout - Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jak to jest gdy... . Krzysztof "Vitalius" Pawłowski (Zardzewiały Topór)
termin: sob 11:00
miejsce: inne
opis:
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jak to jest gdy od ciebie zależy los innego człowieka? Czy myślałeś nad tym jak to było kiedy ludzie z krypty 13 wybierali swojego "Wybrańca". Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie mętlik myśli Dozorcy? Zaniepokojenie matki, która wie że to może paść właśnie na jej syna.
Jeżeli nie, to przygotuj się na dzień w którym ktoś został skazany aby ktoś inny mógł żyć.
Uwaga: LARP odbywa się na Forcie. Sugerujemy na wszelki wypadek zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania!
sob 16:00 - FORT: Old Town: Początek Kawaleria Berg
termin: sob 16:00
miejsce: inne
opis:
LARP odbywa się na Forcie!!!
Wojnar30; wojna nigdy się nie zmienia. Kiedy spadły pierwsze bomby świat odmienił się na zawsze. Wkrótce większa część ziemi uległa całkowitemu zniszczeniu, powietrze wypełnił opad radioaktywny, a niebo przykrył dywan pyłu, blokujący całkowicie światło słoneczne. Temperatura drastycznie spadła i nastała długotrwała zima.
Ludzie którzy przeżyli bomby musieli toczyć z góry przegraną walkę o przetrwanie. Ci którzy mieli szczęście zginęli szybko, pozostali ginęli w męczarniach nękani promieniowaniem, zimnem i głodem. Najbardziej pechowi, pod wpływem utrzymującej się radiacji, ulegli licznym mutacjom, często tracąc resztki człowieczeństwa.
Część ludzi jednak zdołała się schronić. Zamknięci pod ziemią w wielkich betonowych konstrukcjach przetrwali zagładę czekając na moment by wyjść na powierzchnię i przywrócić światu cywilizację. Ogromne schrony były rozsiane po całym globie. Niektóre chroniły elity r11; ważnych ludzi wybranych, aby w przyszłości pokierować ludzkością; w innych schronili się zwykli przeciętni obywatele. Część krypt nie zdołała przetrwać r11; niektóre w wyniku uszkodzenia podczas wielkiej wojny, inne z powodu złego zaopatrzenia, a w jeszcze innych ludzie sami się powybijali. Te schrony, którym udało się ustabilizować wyczekiwały odpowiedniej chwilir30;
Kiedy czujniki schronu na poradzieckim lotnisku pod Szczecinem uruchomiły sygnał alarmowy, wszyscy mieszkańcy podziemnego kompleksu zamarli. Pośpiesznie sprawdzono poprawność odczytu i wkrótce potwierdzono uzyskane informacje r11; wielkość promieniowania na zewnątrz spadła do ilości bezpiecznej dla życia. Wkrótce olbrzymie stalowe wrota metrowej grubości otworzyły się, wpuszczając do schronu pierwsze od dziesiątek lat promienie słońca, oślepiające ekipę badawczą, a powiew ciężkiego strutego powietrza oszołomił ich. Lody już ustąpiły tworząc z ziemi jedno wielkie czarne bagno. Widok post-apokaliptycznego świata łagodził nieco delikatny śnieg padający z nieba i zalegający gdzieniegdzie na płytach dawnego lotniska. Ludzie w kombinezonach ochronnych zbadali okolice, potwierdzając odczyty komputerów. Rozpoczęły się przygotowania do poszukiwania nowego domu...
UWAGA: LARP odbywa się na Forcie, sugerujemy na wszelki wypadek zabrać cieplejsze ubrania!
pią 18:00 - I gdzie ta apokalipsa? Karol "Oreł" Nowacki
termin: pią 18:00
miejsce: Sala Naukowa 2
opis:
Prelekcja o prawdziwych skutkach wybuchów i skażeń jądrowych. Gdy zobaczysz błysk, padnij i zasłoń głowę, a w siedem dni dojdziesz z Armią Czerwoną do Renu i zdążysz jeszcze spędzić święta w epicentrum. Nic się nie martw, i tak jesteśmy wszyscy dziećmi Czarnobyla, więc co masz do stracenia?
|
| Autor |
Rawdan
Użytkownik

Ranga: Napromieniowany włóczęga
| Dodany dnia 28-03-2010 20:20 |
|
|
Było fajnie. Trochę zwyrolstwa też ale generalnie, i konkursy się udały i larpiozy nie najgorsze (chociaż nie byłem na żadnym po za tym w którym byłem MG ) - kupiłem sobie naszywkę Outpostu od Siekiera, pobrechtaliśmy się z ochrony (oni z nas też ) - świetnie zorganizowany konwent. |
|
| Autor |
Flapjack
Użytkownik

Ranga: Zadżumiony wędrowiec
| Dodany dnia 29-03-2010 17:38 |
|
|
Ja mam mieszane uczucia. Impreza idzie w kierunku który mi się przestaję podobać. Za to spotaknie tylu zajebistych ludzi w jednym miejscu jest bezcenne.
No i wygraliśmy Złotą Maskę.
KAWALERIA !
BEERG !!! |
|
| Autor |
Koper
Redaktor

| Dodany dnia 29-03-2010 18:01 |
|
|
Za Złotą Maskę wielki szacun dla was chłopaki.
|
| Autor |
Siekier
St. Redaktor

| Dodany dnia 29-03-2010 18:10 |
|
|
Ja postaram się napisać jakąś mini-recenzję, abyście wiedzieli jak to wyglądało, ale mnie również się podobało. Nie byłem na wielu punktach programu, ale bawiłem się świetnie, no i spotkałem mnóstwo znajomych, których spotkać się nie spodziewałem wcale - tych co się spodziewałem spotkać to też spotkałem 
|
| Autor |
Rawdan
Użytkownik

Ranga: Napromieniowany włóczęga
| Dodany dnia 29-03-2010 20:56 |
|
|
|
Ej Koper - a jak wasz larp się udał? |
|
| Autor |
Siekier
St. Redaktor

| Dodany dnia 29-03-2010 21:14 |
|
|
No właśnie, ja się zebrałem przed południem i nie miałem okazji zobaczyć/uczestniczyć niestety...
|
| Autor |
Bart
Użytkownik

| Dodany dnia 29-03-2010 21:41 |
|
|
|
Nie no zacny był konwent trza przyznać. Niestety musiał się w niedziel wcześnie zbierać. |
|
| Autor |
Koper
Redaktor

| Dodany dnia 30-03-2010 00:18 |
|
|
Siekier, Rawdan:
Generalnie rzecz ujmując wypadł całkiem nieźle. Dzięki tacie Tipsa mieliśmy kompa i program z symulatorem wyścigu (bez niego byłaby wielka klapa, bo moglibyśmy tylko na kostkach jechać), który świetnie się sprawił. Kazah jako MG wypadł świetnie, bo wszystkich ogarnął (ja obsługiwałem kasę z zakładami) i fabularnie też się udało. Kilka postaci wypełniło swoje cele, "wygrali" trochę na zakładach no i po wszystkim mieli dobre opinie. Chociaż nie obyło się bez niedociągnięć.
Darek nie był obecny na larpie, bo musiał spadać do chaty, a mnie i Kazaha nie starczyło na wszystkich ludzi, była lekka dezorganizacja w paru momentach no i generalnie będzie trzeba wprowadzić poprawki do symulatora wyścigu. Mamy zamiar powtórzyć jeszcze kiedyś tego larpa, ale tym razem z lepszym przygotowaniem 
|
| Autor |
Flapjack
Użytkownik

| Dodany dnia 30-03-2010 00:25 |
|
|
Ja żałuję że się nie stawiłem ale pora była dla mnie najgorsza z możliwych. Może machniecie go na OT w części konwentowej. Wtedy zamiast symulatorów prawdziwe wyścigi po pasie 
KAWALERIA !
BEERG !!! |
|
| Autor |
Koper
Redaktor

| Dodany dnia 30-03-2010 12:31 |
|
|
Nie chcę za dużo pisać, żeby nie zdradzić szczegółów, ale powiem Ci, że taki punkt programu planowaliśmy jeszcze zanim w ogóle powstał pomysł tego larpa na Pyrkonie Jeśli w tym roku skompletujemy odpowiednią ilość maszyn, to może to wypalić.
|
| Autor |
Siekier
St. Redaktor

| Dodany dnia 30-03-2010 23:00 |
|
|
To by było coś